Under 2021 det varit många aktiviteter på temat ”Kvinnlig rösträtt 100 år”. Bl a sände SVT ”De första fem” (finns på SVT play till 14/9 2023) som var en väldigt bra dokumentär om de fem första kvinnorna i riksdagen. Här i Halland har hembygdsförbundet tagit initiativ till vandringsutställningen ”Hallands starka kvinnor”, se även https://www.hembygd.se/halland
Elin Wägner arbetade bl a för kvinnors rättigheter, hon var mycket före sin tid: feminist, fredsaktivist, miljöaktivist och inte minst en aktiv författare och skribent. I Ulrika Knutsons biografi Den besvärliga Elin Wägner fick jag både mycken kunskap om den tidiga kvinnorörelsen och om livet för kvinnor i början av 1900-talet.
Intressant var också att läsa om kvinnorna i den s k Fogelstadsgruppen och deras sommarkurser för kvinnor ur alla samhällsklasser. Redan 2004 skrev Ulrika Knutson om Wägner i boken Kvinnor på gränsen till genombrott : grupporträtt av Tidevarvets kvinnor. Elin Wägner föddes 1882 i Lund, fadern var lektor i filosofi, och med tiden en del av en stor familj. Kan inte låta bli att jämföra med min mormor Gerda, som också föddes 1882 men med helt andra förhållande. Hennes far dog innan Gerda föddes, så min mormors mor fick själv försörja de båda och mormor fick efter kort skolgång börja bidra till försörjningen. Men mer om det en annan gång.
Märta Måås-Fjetterström är förhoppningsvis välbekant, eller snarare hennes mattor. Se på mattorna – det är jag heter betecknande nog den bok som kom 2019 i samband med en stor utställning 2019 i Stockholm. Om sitt privatliv var MMF förtegen men arbetet som textilkonstnär var det viktiga. Nu (hösten 2021) pågår en utställning på Hallands konstmuseum i Halmstad.
En annan fascinerande textilkonstnär upptäckte jag av en händelse när jag fick syn på boken Från bondmora till konstväverska, en biografi om Cilluf Olsson (1847-1916) av Birgitta Calagos. Både ett porträtt av en driftig kvinna inom hemslöjdsrörelsen och ett bra exempel på hur man gör sin släktforskning intressant även för utomstående.
Kathinka Lindhe är också, eller snarare har blivit, en mycket aktiv släktforskare och arkivbesökare, sedan hon började ta reda på mer om sin farmors mors sorgliga öde – hon övergavs av sin man Sixten Sparre. Det har resulterat i två böcker där den senaste heter Vacker var han, utav börd och ger ett helt nytt perspektiv på skillingtrycket om Elvira Madigan och löjtnant Sparre och tiden när detta utspelade sig.
Ännu fler kvinnoporträtt får man i Svenska kvinnliga pionjärer av Eva-Karin Gyllenberg. Närmast en uppslagsbok om ett 40-tal föregångare inom olika områden, från idrott till vetenskap. Väldigt allmänbildande och lagom långa artiklar.
Nu får det vara nog med boktips för idag. Återkommer. Osäkert när…