Presentera din släktforskning

När du kommit en bit på väg i ditt sökande efter släktingar/anor så är det väldigt roligt att kunna presentera personer och samband mellan dem. Det enklaste är att göra ett släktträd som grafiskt visar vem som hörde ihop med vem. De moderna släktforsknings-programmen har sådana funktioner, annars finns det mallar att finna på nätet.

Men förmodligen har du lite mer än namn, årtal, namn på socknar och byar. Du har hittat lite anekdoter, marginalanteckningar i kyrkoböcker m m och t o m några fotografier. Nu kan du göra en släktbok. Behöver inte vara så oöverstigligt som det kan låta. Det finns många som generöst delar med sig av sina erfarenheter av detta.

Daniel Johansson berättar livfullt om sina erfarenheter på https://anforskning.wordpress.com/
En annan favorit är Eva Johansson som på Rötterbloggen skrivit både om egna och andras arbete med släktböcker https://www.rotter.se/blog/blogger/evajohansson
Riktigt bra handledning är Skriv ditt liv – handbok i livsberättande av Jenny Eklund, utg 2011. Hon har stor erfarenhet av att leda skrivarcirklar.

Nora Krug, amerikansk konstnär med rötterna i Tyskland, som har funderat mycket kring detta. Resultatet har blivit Heimat : ett tyskt släktalbum (2019) som på ett både gripande och fängslande sätt visar hur man kan förmedla kunskap om sin släkt.

Nora Krugs version av ett släktträd i boken ”Heimat : ett tyskt släktalbum”